HON Kulturális és Művészeti Alapítvány

Zemplén, a hagyományok és a művészetek bölcsője

Zemplén, a hagyományok és a művészetek bölcsője

 

2012.09.01. -2016.12.31. a Svájci-Magyar Együttműködési Program SH/1/3 "Legek Földje, Zemplén" - élmény, és ökoturizmushoz kapcsolódó munkahelyteremtés a Sátoraljaújhelyi kistérségben pályázaton belül Zemplén, a hagyományok és a művészetek bölcsője”  c. támogató projekt.

A HON Kulturális és Művészeti Alapítvány 139.063.482 Ft támogatást kapott a pályázaton belül, melyből az alábbi rendezvénysorozatokat valósította meg Sátoraljaújhely-Hegyköz térségében több alkalommal:

  • Zempléni Néptánctalálkozó és  Mesterségbemutató
  • Zempléni Napok
  • Zempléni Termékek Vására

A projekt végeztével is fenntartjuk és minden évben megszervezzük ezeket a  rendezvényeket saját erőforrásból illetve szponzori támogatásból.

Zempléni Néptánctalálkozó és Mesterségbemutató rendezvénysorozat:

A rendezvény célja a népzene, néptánc és népi ének, népi mesterségek hagyományainak őrzése, kiemelve Tokaj-Hegyalja kulturális örökségét. A hagyományőrző tevékenységeket folytató csoportok meghívása történik évről évre, így nemcsak a köztük lévő rokoni, baráti kapcsolatokat erősítjük a rendezvénnyel, hanem a térség lakóinak illetve az idelátogató turistáknak is felhívjuk a figyelmét Zemplén népművészeti értékeire. 

Zempléni Napok rendezvénysorozat:

A rendezvény célja, hogy a Zemplénben kulturális értékmegőrző programokat kínáljon. Programjainkban a művészeti ágak megjelenésével a magyar identitástudatot erősítjük. Ezzel alátámasztva, hogy egy nemzet megtartó ereje a nyelvi, kulturális hagyományőrzésben rejlik.

A Zempléni Napok rendezvénysorozat keretében hivatásos művészek és helyi amatőrök, kulturális művészeti alkotóközösségek bemutatóit szervezzük, valósítjuk meg. Egyidejűleg több művészeti ágnak nyitunk teret, mint pl. komoly-és könnyűzene, irodalom, táncművészet, képzőművészet, tárgyalkotó népművészet. A hagyományőrzés és a modern művészeti ágak elkülönülve, de mégis harmonikusan egymás mellett kapnak helyet.

Zempléni Termékek Vására rendezvénysorozat:

A rendezvény célja, hogy teret biztosítsunk a zempléni kézműves termelők és kézműves mesterek számára a bemutatkozásra, termékeik értékesítésére. A zempléni térségben számos aktív termelő és kézműves dolgozik, többségük nem rendelkezik saját üzlettel. Ezen rendezvényeinkkel megjelenésüket kívánjuk erősíteni. A rendezvénysorozatra olyan kiállítókat hívunk meg, akik a zempléni települések mesterei, vagy ezen mesterek termékeit forgalmazzák. Termékeik kézzel készülnek és igazi kulturális kincset jelentenek, melyet úgy érezzük, hogy kötelesek vagyunk megőrizni. Ezenkívül teret biztosítunk azoknak a népi mestereknek, akik tehetségesek, és az új generációnak minél többet átadnak tudásukból, hogy a hagyományos mesterségek fennmaradhassanak, mint  a kultúránk értékes része és színfoltja.