HON Kulturális és Művészeti Alapítvány

 ADÓ 1 SZÁZALÉK ÉS TÁMOGATÁS

 

Az adó 1% felajánlásával Ön is hozzájárulhat alapítványunk munkájához! Adóbevallás esetén adó 1 százalék felajánlásához tüntesse fel adószámunkat: 18441653-2-05

 

Nyilatkozatok:

NYILATKOZAT LETÖLTÉSE

Törvény:

1996. évi CXXVI. törvény a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról

 

Kik Rendelkezhetnek adójuk 1 százalékáról?

Azok a magánszemélyek, akiknek tárgyévben adófizetési kötelezettségük keletkezett, és a személyi jövedelem adójukat következő év május 20. napjáig megfizetik a NAV felé. Kivételt képeznek azok az adófizetők, akik fizetési halasztásra, könnyítésre irányuló engedélyt kaptak a hivataltól.

 

Hogyan rendelkezhet az adó 1 százalékáról?

Magánszeméyként:

Május 20.-ig adhatja le adóbevallását, vele együtt az szja1+1 százalékról szóló rendelkező nyilatkozatot. Ügyfélkapun keresztül, postai úton, vagy személyesen.

Egyéni vállalakozóként:

Február 26.-ig adhatja le adóbevallását, vele együtt az adó 1 százalékról szóló rendelkező nyilatkozatot. Ügyfélkapun, postai úton vagy személyesen.

Amennyiben az adóbevallás leadásakor nem rendelkezett az adó 1+ 1 százalékáról, később is lehetőség van eljuttatni a rendelkezést, egészen május 20-ig, a korábbi években megszokott borítékban, vagy elektronikus formában az ügyfélkapun keresztül.

A Munkáltatói adómegállapításhoz május 10-ig a bevallás részeként. Egysza/ személyi jövedelem adó bevallás/ lapjának kitöltésével rendelkezhet adó 1+1 százalékának felajánlásáról, melyet egy lezárt borítékban adhat át a munkáltatójának. Ebben az esetben ne felejtse el feltűntetni a borítékon adóazonosító jelét.

Minden évben az adóalapját terhelő, kedvezményekkel csökkentett és befizetett adó 1 százalékáról rendelkezhet.

 

FONTOS! A lezárt borítékon tüntesse fel pontosan NEVÉT, állandó CÍMÉT és ADÓAZONOSÍTÓ JELÉT, a hátoldalán pedig a ragasztást keresztezve ÍRJA ALÁ. Amennyiben Május 20.-ig nem küldi be a rendelkező nyilatkozatot, az érvénytelen lesz!

 

Tennivalók adó 1% felajánlásához

· Ügyfélkapun keresztül töltse ki az szja 1+1 megnevezésű adatlapot.

· Vagy a kinyomtatott és kivágott rendelkező nyilatkozatot tegye borítékba.

· A lezárt borítékon tüntesse fel nevét, állandó bejelentett lakcímét és adóazonosító jelét.

· A rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot május 20-ig adja le a munkahelyén vagy tegye adóbevallása mellé, és juttassa el az adóhatóság címére.

Pénzbeni adományát az alábbi bankszámlára juttathatja el.

Bankszámlaszámunk: 68500012-11058090-00000000

 

 

Kinek ajánlhatjuk fel érdemben az szja 1 százalékot?

Sajnos mindig nagyon kevés adózó él azzal a lehetőséggel, hogy adóbevallásakor az adó 1 százalék rendelkezését is leadja. Meglepő a statisztika, de a személyi jövedelem adót megfizető állampolgárok több mint 50 százalékban úgy töltik ki az adóbevallásukat, hogy nem rendelkeznek adójuk 1 százalékáról. Pedig ez a legegyszerűbb módja, hogy a számára fontosnak tartott ügy érdekében – esetünkben a hátrányos helyzetű gyerekek segítése érdekében – tegyen valamit. Az adó 1 százalékról történő rendelkezés lehetősége azt jelenti a gyakorlatban, hogy az adófizető állampolgár dönt arról, hogy az állam a személyi jövedelem adójának 1 százalékát milyen célra használja fel. Sok hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó szervezet szinte egyetlen bevételi forrása az adó 1 százalékból befolyó összeg.

Ha közel áll hozzánk a hátrányos helyzetű gyerekek sorsa, ha szeretnénk rajtuk segíteni, akkor ne húzzuk-halasszuk, és válasszuk ki egy ezen célokért küzdő alapítványt, civil szervezetet, és rendelkezzünk a javukra.

Legyünk körültekintőek, ha adó egy százalékáról van szó! Figyelnünk kell arra, hogy a számunkra szimpatikus civil szervezet jogosult legyen az adó 1 százalék fogadására. A kiválasztott szervezet alapító okiratában szerepelnie kell annak, hogy valamilyen közhasznú tevékenységet folytat. Ez a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó civil szervezetek esetében egyértelművé válik , hiszen a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítése szerepel a közhasznú tevékenységek között. Arra azonban oda kell figyelni, hogy adó 1 százalék fogadására csak azon alapítvány, vagy bármely más szervezet lehet jogosult, amely a tevékenységét ténylegesen végzi, és az adott adóévet megelőző év január elsején már működött. Akkor működhet hivatalosan egy alapítvány, civil szervezet, amennyiben a székhely szerint illetékes megyei, vagy adott esetben a fővárosi bíróság bejegyezte, és ez a bejegyzés már jogerőre emelkedett. Az adóhatóság minden évben közzéteszi a regisztrált civil kedvezményezettek listáját, ebben ellenőrizhető a kiválasztott civil szervezet. Amennyiben nem találjuk a listában a kiválasztott szervezetet, az azt jelenti, hogy a nem alkalmas az adó egy százalék fogadására. Ebben az esetben átkerül a kizárt civil kedvezményezettek listájába.

 

Adó 1 százalékot oda adjuk, ahol pénzünket a kívánt célra fordítják!

Győződjünk meg tehát arról, hogy a számunkra szimpatikus szervezet aktív munkát végez, és azzal egyetértünk-e. Ezért fontos, hogy az adó 1 százalékunkkal elsősorban arra érdemes alapítványt, civil szervezetet támogassuk. Így rálátásunk lehet a működésükre, hiszen egy jól működő alapítvánnyal biztos, hogy kapcsolatba került már legalább egy ismerősünk, hozzátartozónk. Hallgassuk meg a véleményüket de legjobb az, ha személyesen meggyőződünk, jó helyre kerül a pénzünk. Az átláthatóságot minden szervezetnek a weboldalán keresztül is biztosítania kell. Beszámolókat, éves jelentéseket nézzük át. Ebből kiderül, hogy mire költötték a felajánlott adó 1 százalékokat. Hogyan minősíthetjük a különböző civil szervezetek - alapítvány- munkáját? Főleg, ha személyi jövedelemadónk 1 százaléka nagyobb összeg (amely származhat egyéb bevételekből is pl. vagyontárgy értékesítése), mindenképpen érdemes alaposan utána járni, hogy a kiválasztott alapítvány jól gazdálkodik-e a rábízott pénzvagyonnal. A közhasznú minősítéssel rendelkező alapítványok, civil szervezetek közhasznúsági beszámolót készítenek, melyet elérhetővé kell tenniük. Amennyiben nem elérhető, megtalálhatjuk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium weboldalán, illetve a bíróság weboldalán is. Ebből kiderül a gazdálkodásuk fő irányvonala. Talán nem helyes az, ha például egy hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó civil szervezet a rendelkezésre álló pénzvagyon jelentős részét irodabérletre, munkaerőre, postaköltségre, telefonköltségre, vagy esetleg saját vezetőségének díjazására költi el. Ha az adott alapítványnak, civil szervezetnek nincs közhasznú besorolása, eredmény kimutatást akkor is készíteniük kell, amelyből megtudhatjuk költségvetésük alakulását. Vegyük figyelembe, hogy a közhasznú besorolás magasabb adminisztrációs követelményeket ró a civil szervezetekre, így ez irányú költségük is nagyobbra rúghat. Itt már körvonalazódnia kell bennünk, hogy milyen számunkra szimpatikus alapítvány, vagy más egyéb szervezet működéséhez adjuk az adónk 1 százalékát. Ahogy az élet más területein – ebben a helyzetben is felelős döntésre van szükség, hisz csak akkor jut célba a támogatásunk, ha megfelelő döntést hozunk. Adja annak az alapítványnak adója 1 százalékát, melynek működésével, irányelveivel leginkább egyetért, elégedett, és támogatásra igazán érdemesnek tartja. Amennyiben a HON Kulturális és Művészeti Alapítvány tevékenységének szeretne részese lenni, adó 1 százalék felajánlásánál a : 18441653-2-05 adószámot adja meg.

 

Segítségét előre is köszönjük.