Pályázat
Rendezvényszervezés
Képek

 

 

Iskola bemutatása

HON Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola

Az intézmény székhelye: 3718 Megyaszó, Fő út 24 szám
Telefon/Fax: 47/ 350-027/ 7-es mellék.
E-mail: honszaki@gmail.com
Web: www.honkultura.hu
Az intézmény igazgatója: Szűcs Róbertné

Az intézmény OM azonosítója: 200310
Az intézmény típusa: Többcélú, közös igazgatású közoktatási intézmény, amelyben alapfokú művészetoktatási intézmény és szakiskola működik.
Az intézmény alaptevékenysége: Alapfokú művészetoktatás,
Az intézmény alapítója: HON Kulturális és Művészeti Alapítvány, 3718 Megyaszó, Alkotmány út 2.
Az intézmény alapításának éve: 2003.
Az alapfokú művészetoktatás indításának időpontja: 2003. szeptember 1.
Az iskola minősítése: kiváló
HON Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola Különös közzétételi lista»


Az iskola története
Az Alapítvány fenntartásában működő HON Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2003-ban kezdte el működését. Akkor még csak a székhely településen, három művészeti ágban táncművészet, képző-, és iparművészet, szín-, és bábművészet, hat tanszakon: társastánc, moderntánc, néptánc, textilműves, grafika, színjáték.

A telephelyek száma azonban évről évre nőtt: Vizsoly, Taktaszada, Újcsanálos, Vilmány, Tarcal, Mezőzombor, Hidasnémeti, Szemere, Prügy, Bükkábrány, Bükkaranyos, Csincse, Abaújkér, Bekecs - következtek iskolánk történetében.
Intézményünkben a tanítási, tanulási folyamatban maximálisan figyelembe vettük a gyerekek képességeit és szociális helyzetét. Képességeik kibontakoztatására jól képzett és megfelelő iskolai végzettséggel rendelkező tanárokat alkalmaztunk, őket folyamatosan tovább képeztük.

A csoportok részére rengeteg fellépést szerveztünk, mely segítségével koncentráltabban tanulnak, motiválja őket, a sikerélmény pedig természetesen boldoggá teszi. Úgy gondoljuk, hogy a művészetoktatás célja, a művészetek segítségével, a tehetség kibontakoztatásával boldoggá tenni, fejleszteni a gyermeket.
Tanulóinkat rendszeresen táboroztattuk, minden nyáron művészeti táboraink voltak. A jó hangulaton kívül jelentős szakmai fejlődést eredményezett minden egyes tábor.

2002-2004 közötti időszakban egy kísérleti projektet készítettünk, melynek lényege a művészetoktatás és közművelődési területek átjárhatósága, melynek alapötletét és projektjét a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2004-ben megvásárolt Alapítványunktól. Jelenleg KÖZKINCS program néven fut. E pályázati programnak a funkcionális közművelődési társulási modelljét készítettük el, melyben külön rész foglalkozik a művészeti csoportok finanszírozásával, managementjével. A modell hasonló a jelenlegi oktatási társulási modellhez, hisz az alapja egy. Projektünk megtekinthető a Minisztérium honlapján.

2005-ben pályázatot nyújtottunk be, és támogatást nyertünk Ifjúsági közösségi tér és szálláshely létrehozására, melynek céljai:
· művészetoktatásban tanulóink számára: táborok szervezése, lebonyolítása,
· pedagógusaink számára: - a kikapcsolódás, és feltöltődés biztosítása,
· tanulóink szabadidős tevékenységeinek helyszíne.
A létesítmény 2006. december 31-én átadásra került, 2007 márciusától művészetoktatási intézményünk "belakta" új birodalmát.
Eszközfejlesztéseink a jogszabályi előírásokon kívül a tanulóink otthonról hozott kultúráját figyelembe véve, pl. táncművészeti ágban kiemelkedő. A számtalan fellépő ruha készítésével is motiválni szerettük volna munkájukat, fejleszteni szépérzéküket, az alapvető higiéniás szabályok betartására nevelni Őket.

Jelenlegi telephelyeink:
· Megyaszó
· Vizsoly
· Taktaszada
· Vilmány
· Tarcal
· Mezőzombor
· Hidasnémeti
· Szemere
· Prügy
· Bükkábrány
· Bükkaranyos
· Csincse
· Abaújkér
· Bekecs

2012-es év
Ebben az évben a művészeti iskola is Tehetségpont lett. Büszkék vagyunk arra, hogy felvételt nyertünk a magyarországi Tehetségpontok közé. 2012-ben is a tehetséggondozás volt az egyik hangsúlyozott célunk, idén tavasszal Simonné Pala Erika csoportja eredményesen vett részt a Formációs Magyar Bajnokságon, ahol I. helyezést értek el.
Rengeteg fellépése volt a művészetis gyerekeknek, minden telephelyen többször is alkalom nyílt tudásuk, fejlődésük bemutatására községi és iskolai rendezvényeken egyaránt. Hosszú lenne felsorolni mindegyiket.

2012.január 28. Sajószentpéteri Formációs Táncgála
2012. márc. 29: Jótékonysági fellépés-Miskolc, Őszi Napsugár Otthon
2012. márc.31: Formációs Magyar Bajnokság –Zalaegerszeg I.helyezés –Black or white formáció
2012.04.03: Bársonycipellők –Miskolc I. helyezés
2012.04.14: Magyar Közösségek tehetségkutatója –Miskolc
Megyaszói Tátorján néptáncos csoportunk
2012. 04.28: Klauzál Kupa –Budapest
2012.05.04: Szerencsi szóló néptáncverseny –Szerencs
Különdíj: Tálas Dorina-Bűdi Péter
2012.05.19: VIII. Zemplén Országos Társastánc Fesztivál és
Koreográfus Verseny –Sátoraljaújhely
Bronz minősítés
Egyéni:Junior I.latin-5-hely(Tóth K.-Farkas P.)
Ifi stand.- 2. hely(Lukács L.-Réz S.)
2012.11.17. Formációs Tánc Gála- Miskolc
A mi csoportunk is meghívást kapott a rendezvényre
2012. 11.24. Klauzál Kupa –Budapest
A csincsei csoportunk 3. helyezést ért el.
2012.11.25. Magyar Látványtánc és Sportszövetség-Őszi kupa
Tarcali csoportjaink: 5 db arany minősítés
II. és III. helyezés

Feltétlenül említeni kell a grafika tanszak eredményeit is, hiszen kollégáink növendékei számos iskolai és térségi versenyen vettek részt, többnyire első helyezésekkel és különdíjakkal örvendeztetve meg iskolánkat, így nyert el intézményünk pl. az ÉSZAKERDŐ Zrt pályázatán kedvezményes erdei iskolai hétvégét.

 

 
© 2008-2013 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.